06 31 09 16 00 webmaster@zkklemmer.nl

Op dit moment wordt in het IJsselmeer een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. Daarom is het gebied vergroot en verboden om in te varen. Leemans Speciaalwerken heeft de Zeekadetten gevraagd om de ogen en oren binnen het afgezette gebied te zijn. De Zeekadetten zullen met de voormalige mijnenveger de Roermond het overzicht op het scheepvaartverkeer houden.

Voor deze belangrijke taak in deze bijzondere operatie zoekt de commandant van de Roermond nog standvastige jeugdige vrijwilligers die deel willen nemen aan deze bijzondere operatie. Voor informatie kan je contact opnemen met Danielle De Groot van JongFM te lemmer of ga naar de website van de Zeekadetten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte een tweemotorige Engelse bommenwerper van het type Vickers Wellington in het IJsselmeer nabij Lemmer. Deze bommenwerper met bemanning en bommenlast werd aangevallen door een Duitse nachtjager. Er volgde een ontploffing hoog in de lucht en de Vickers Wellington stortte neer. Geen spoor werd ooit gevonden, tot 2016. De gemeente De Fryske Marren heeft de opdracht gegeven om het toestel uit het IJsselmeer  te halen.

De luchtmacht bergingsdienst, de explosieven opruimingsdienst van de koninklijke marine en de koninklijke landmacht , de bergings- en identificatie dienst van de koninklijke landmacht  en Leemans Speciaalwerken uit Vriezenveen maken deel uit van deze historisch grote berging zoals nooit eerder heeft plaats gevonden.

Leemans Speciaalwerken heeft voor deze operatie het zeekadettenkorps van Lemmer om assistentie verzocht in het afgegrensde projectgebied. Het betreft een groot, door Rijkswaterstaat afgezet, gebied waar het vliegtuig ligt met z’n bommen en bemanning. We hopen natuurlijk dat we deze vermiste bemanningsleden kunnen vinden en identificeren om vervolgens de familie te kunnen informeren dat we ze gevonden hebben. Zo kan de familie alsnog op een waardige manier afscheid nemen van degene die zijn omgekomen voor onze vrijheid. De bommen zullen eerst onschadelijk gemaakt moeten worden voordat de berging van de bommenwerper volledig kan plaats vinden.