06 31 09 16 00 webmaster@zkklemmer.nl

Wat doen wij?

Op deze pagina leggen we uit hoe het Zeekadetkorps in elkaar zit. Welke dienstvakken, welke rangen en wat de zeekadet precies doet op een korpsdag.

Dé allerleukste club van Lemmer!

Organisatie

Zeekadetten

 Baksgewijs kadetten Lemmer

De zeekadet kent verschillende opleidingen tot zeekadet. Je begint als Junior kadet. Als je 11 jaar bent wordt je aspirant zeekadet. Daarna zijn er Derde Klas, Tweede Klas en Eerste Klas.

Onderofficier

Als je onderofficier bent, krijg je de leiding over een kleine groep zeekadetten. Je begint als Kwartiermeester. Dan volgen er Bootsman, Schipper en Opper-Schipper.

Kwartiermeester

Kwartiermeester

Officier

Als officier maak je deel uit van de leiding. Elke officier heeft zijn eigen dienstvak. Je begint als Zeekadetofficier der Derde Klasse. Dan volgen er Tweede Klasse, Tweede Klasse-oudste categorie en als laatste Eerste Klasse. Deze laatste rang is voor de Commandant van het korps.

Zeekadet Officier Eerste Klasse

Zeekadet Officier Eerste Klasse

Bestuur

Het korps wordt geleid door een bestuur. Dit bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en de commandant. Van links naar rechts: Eric Verschut (secretaris) , François Perreau (commandant), Mark Verschut (commisaris materiaal en techniek), Harry Slump (voorzitter)

Bestuur Zeekadetkorps Lemmer

Opleidingen

Als kadet leer je veel. Alles over de scheepvaart, zeilen, navigeren, techniek enzovoort. Hiervoor gebruiken wij een “Monsterboekje”. In dit boekje staan allemaal taken die je als kadet moet uitvoeren om een stapje hoger te komen.

Ketelbinkie

Ketelbinkie

Je kunt al zeekadet worden vanaf 9 jaar. Je bent dan Ketelbinkie en maakt kennis met alles aan boord en over het Zeekadetkorps. Je leert de weg vinden aan boord van de Roermond. Er is ook een oefening waarbij je in het donker de weg naar dek moet vinden! Allemaal spannende dingen die je gaat doen als Ketelbinkie.

Aspirant Zeekadet

Aspirant Zeekadet

De Aspirant Zeekadet volgt een instructietijd van 3 tot 6 maanden. De taken die vermeld staan in het monsterboekje dienen met goed gevolg te zijn doorlopen. Bij goed gevolg wordt de Aspirant Zeekadet geïnstalleerd als Zeekadet der Derde Klasse. Een Aspirant Zeekadet heeft nog geen strepen.

Zeekadet Derde Klas

Zeekadet der Derde Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje maar ook de Algemene Opleiding Sloepgast 2. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Tweede Klasse. Een Zeekadet der Tweede Klasse wordt herkent door een dunne gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.

Zeekadet Tweede Klas

Zeekadet der Tweede Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Eerste Klasse. Een Zeekadet der Eerste Klasse wordt herkent door een dikke gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.

Zeekadet Eerste Klas

Zeekadet der Eerste Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Eerste Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet geïnstalleerd als Kwartiermeester. Een Kwartiermeester wordt herkent door twee dikke gele strepen op de epaulet of mouw van het uniform.

Geschiedenis

Op zaterdag 7 oktober 2000 om 13.00 uur was de eerste korpsdag van het Zeekadetkorps Lemmer, de aspirant zeekadetten kwamen bijeen in het clubgebouw van de watersportvereniging Zevenwolden te Lemmer. De geschiedenis van het korps is te vinden op een speciale website:

Dienstvakken

Nautische Dienst

In dit dienstvak zitten Matrozen. Je begint met het behalen van Sloepgast 2, daarna Sloepgast 1 en dan Meestersloepgast. Deze opleiding heeft als doel de zeekadet goed laten functioneren als bemanningslid aan boord van het korpsschip, een zeil- en/of motorboot. De Nautische dienst is verantwoordelijk voor alles wat er aan dek gebeurt. De kadetten van dit dienstvak hebben allemaal een vaste rol als er met de Roermond wordt gevaren.

Sloepgast 2

Sloepgast 1

Meestersloepgast

 

Technische Dienst

De Technische Dienst heeft de verantwoording over alle technische apparatuur aan boord. De machinekamer is de belangrijkste maar lang niet de enige. Denk aan buitenboord motoren en de apparatuur op de brug. Tijdens het varen met de Roermond zijn de machinisten in de machinekamer om alles nauwlettend in de gaten te houden.

Machinist 2e klas Machinist 1e klas

 

Logistieke Dienst

Dit dienstvak klinkt misschien wat vreemd maar is wel (volgens velen) het belangrijkste aan boord. De kadetten van dit dienstvak zorgen ervoor dat de magen van de bemanning gevuld worden. De werkzaamheden zijn in de kombuis en in de toko (het winkeltje aan boord).

Hofmeester 2 Hofmeester 1

 

Verbindings Dienst

Kadetten in dit dienstvak houden zich bezig met de wondere wereld der Communicatie. Ze krijgen een basiskennis van elektronica, het morse-alfabet, marifonie en seinvlaggen voor het brevet Seiner 2.
Daarna gaan ze op voor het brevet Seiner 1. Een basiskennis over wisselstroom, radiogolven en zendamateur.

Het doel van de Verbindings Dienst is jonge operators in staat te stellen in aanraking te komen met het medium “communicatie” en daarnaast het scheppen tot een mogelijkheid tot public relations voor het Zeekadetkorps Nederland. Een voorbeeld hiervan is deze Internet pagina die wordt onderhouden door de VBD.

             

Seiner 2                                              Seiner 1

Uniform

Werkpak

De kleding die we op ‘normale’ korpsdagen dragen noemen we het werkpak. Het werkpak bestaat uit een blauwe werkbroek en werkhemd en een ‘witje’. Als het wat kouder is kun je hier ook nog een donkerblauwe commandotrui en/of een donkerblauw fleecevest bij dragen. Onder het werkpak dragen we zwarte werkschoenen. Als hoofddeksel dragen wij de Roermond cap.
Naast dat we er door deze kleding allemaal hetzelfde uit zien is het ook erg handig, zo wordt je eigen kleding niet vies tijdens het werk dat je verricht! Bovendien zit het werkpak makkelijk, waardoor je zonder problemen mee kunt doen aan alle activiteiten.

Uniform

Soms hebben we een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld de start van het landelijke zomerkamp, de bevorderingen tijdens de ouderavond of helpen we bij de Dodenherdenking op 4 mei. Tijdens deze belangrijke bijeenkomsten dragen we natuurlijk niet onze normale kleren, maar dragen we ons nette pak, het uniform.

Steun ons

Projecten

Wij onderhouden alles zelf en kunnen daarom ook veel steun gebruiken. Projectgewijs wordt alles in goede banen geleid. Zo hebben wij onze motoren gerenoveerd en weer aan de praat gekregen. In 2019 zijn we onderandere van plan het dek te renoveren en de romp te onderhouden.

Vriend van

U kunt ons ook financieel steunen. U wordt dan “Vriend van de Roermond”. Hierbij ontvangt u een uitnodiging om een keer gratis mee te varen. Lees hier meer over op de pagina “Vriend van Roermond”

Sponsors

Natuurlijk kunt u ons ook zelf komen helpen. Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die graag een handje uit de mouwen willen steken. En natuurlijk is iedereen welkom!

Sponsorkliks
Als u online shopt kunt u ons ook steunen. Ga voor het online winkelen eerst langs onze link en wij ontvangen hiervoor enkele euro’s!!

Kijk voor meer info op de pagina “Sponsorkliks”

Veel gestelde vragen

  • Hoe oud moet je zijn om zeekadet te worden?

Je kunt vanaf 9 jaar zeekadet worden. Je begint als Junior kadet en je leert de weg aan boord kennen en je maakt kennis met alle onderdelen van het korps zodat je weet hoe alles heet en waar alles te vinden is.

  • Hoe laat moet je aan boord zijn en dan tot laat?

Elke zaterdag beginnen wij met baksgewijs om 10.00u. Hier wordt verteld wat er die dag op het programma staat. Aan het einde van de dag (17.30u) is er weer baksgewijs en daarna is de dag voorbij.

  • En als ik opeens op zaterdag niet kan komen?

Iedereen die niet kan komen moet zich vooraf afmelden bij de commandant of eerste officier. Dit kan via een telefoontje, email of melding in de whatsapp groep.

  • En als ik al weet dat ik zeekadet wil worden?

Dat is natuurlijk het allerleukste. Vul het inschrijfformulier alvast in en neem je ouder(s) mee naar de Roermond voor een gesprek met de commandant. Dat is allemaal snel geregeld!!

  • Wat moet je meenemen als je komt kijken?

Natuurlijk jezelf en zin in een leuke dag. Trek kleding aan waarin je eventueel vies mag worden. Wij eten altijd tussen de middag. De hofmeesters maken soms  een maaltijd klaar. Maar neem voor de zekerheid een broodje mee. In de pauze is er optie voor koffie/thee of limonade. 

  • En als er wat bijzonders op de zaterdag gebeurt?

Als het programma iets bijzonders wordt, doet de commandant daar een mededeling over via de email en whatsapp groep. In de mededeling staan dan alle bijzonderheden vermeld.

  • Mag ik ook overal mee gaan varen?

Ja met de kleine vaartuigen en als er die dag gevaren wordt. Maar altijd onder begeleiding van een (onder)officier.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt altijd gratis komen kijken en je mag 3 keer gratis korpsdagen meedraaien voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en vul je gegevens in!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.